وبستر گریفین تارپلی، نویسنده و تاریخ دان (داخل کادر سمت چپ) در حال مصاحبه با پرس تیوی
يک تحليلگر سياسي ميگويد، مخالفان خارجي دمشق که تروريستهاي داخل سوريه را تحت کنترل خود دارند، نه قادرند و نه توانايي دارند که وارد گفتوگو شوند.
شبکه پرس تيوي با وبستر گريفين تارپلي، نويسنده و تاريخدان از واشنگتن مصاحبهاي را در مورد بحران سوريه ترتيب داده است که متن آن در زير ميآيد:
پرس تيوی: الاخضر الابراهيمي تا کنون لحني بيطرف در قبال بشار اسد، رئيس جمهور سوريه پيش گرفته است. آيا به نظر شما اين به دليل تجربه نماينده پيشين سازمان ملل و اتحاديه عرب براي سوريه است؟
تارپلی: خوب تجربه کوفي عنان، (نماينده پيشين سازمان ملل و اتحاديه عرب براي سوريه) به شدت نااميد کننده بود. البته از همان آغاز هم آشکار و مشخص بود که کوفي عنان يک عامل امپرياليستي است، نوعي کارمند امپرياليسم انگليسي که حقيقتا مايل نبود هيچ نتيجهاي مثبتي به بار بياورد زيرا تمايلي به محکوم کردن تجاوزکاران نداشت.
و در اينجا منظور از تجاوزکاران، ناتو، امريکا، انگليسيها، اسرائيليها، گروههاي تروريستي مستقر شده، عربستان سعودي، قطر و غيره است. وي تعادل اخلاقي نداشت و بيشتر به سمت نيروهايي که ذکر کردم تمايل داشت.
بايد اشاره کنم که موضع اسد از همان آغاز اساسا آشتيجويانه بود. فراموش نکنيد که در ماه فوريه يک همهپرسي برگزار شد و طي آن انحصار حزب بعث که حزب بشار اسد است، منسوخ شد. بنابراين اکنون يک فضاي سياسي باز وجود دارد. در ماه مي انتخاباتی برگزار شد که آزادترين انتخاباتي بود که سوريه آن را تجربه کرده است. وزارت امور خارجه امريکا اين انتخابات را دوست نداشت و آن را مضحک خواند.
اکنون نيز نيروهاي مخالف در پارلمان وجود دارند. ۱۷۰ کرسي متعلق به حزب بعث و متحدان آن مانند کمونيستها، مليگراها و گروههاي مختلف شده است و ۷۰ تا ۸۰ کرسي را افراد مستقلي که عضو هيچ حزبي نيستند به دست آوردهاند. شماري هم از احزاب مخالف در پارلمان وجود دارند. بنابراين از نظر سياسي فضا باز است.
مسئله پنهان البته اين است که اربابان و حاميان مالي «شوراي ملي سوريه» به دنبال راهحلي صلحآميز نيستند. اعضاي شوراي ملي سوريه براي رسيدن به راه حل صلحآميز پول دريافت نميکنند. هدف پيدا کردن دستآويزي براي حمله است. دستآويزي براي مداخله.
اگر راه حلي صلحآميز براي بحران سوريه پيدا شود، اين براي مردم سوريه خوب است نه براي امپرياليستهايي که روي نابودي سوريه اصرار دارند. زيرا نابودي سوريه ايران را تضعيف ميکند؛ حزب الله را تضعيف ميکند و وضعيت راهبردي در خاورميانه را تغيير ميدهد.
پرس تيوی: در واقع شما ميگوييد که شانس زيادي براي گفتوگو و مذاکره بين دولت سوريه و نه تنها مخالفان داخلي بلکه مخالفان خارجي وجود ندارد؟
تارپلی: يک گروه مخالف داخلي، ملي، صلحجو و منطقي وجود دارد. اما به مخالفان خارجي اميدي نيست. برهان غليون را به ياد بياوريد که رئيس شوراي ملي سوريه بود و آنها برکنارش کردند. نشستهاي آنها عموما با نزاع و جدال همراه بود. همچنين بسمه کودماني نماينده شوراي ملي سوريه در گروه بيلدربرگ در نزديکي واشنگتن بود که از مقام خود به عنوان سخنگوي شورا کنارهگيري کرد. آنها پيوسته در حال سقوط و تجزيه هستند.
تنها چيزي که اکنون آنها را در کنار يکديگر نگاه داشته پولي است که از سعوديها ميگيرند و حمايتي است که از ناتو در جبهه ديپلماتيک دارند. بنابراين، شانس زيادي براي گفتوگو و مذاکره با آنها وجود ندارد.
ا ف/ح ش